Hannu Takkula
Euroopan parlamentin jäsen | Member of the European Parliament


In English

Luomutuotanto EU:n hampaissa


Julkaistu: keskiviikkona 10. toukokuuta 2017


Forum24


EU on valmistellut uutta luomuasetusta vuosia. Viimein asetuksen valmistelu on saatu loppumetreille. Käynnissä olevissa kolmikantaneuvotteluissa on edelleen pöydällä Suomen luomutuottajien kannalta erittäin kriittisiä asioita.
Vaatimukset eurooppalaisista luomusiementen ja eläinten tietokannoista sekä luomuvalvontojen tiukentamisista hankaloittaisivat tuotannon edellytyksiä ja lisäisivät byrokratiaa. Myös keskittyminen tuotteiden torjunta-ainejäämien mittaamiseen tuotantoprosesseista huolta pitämisen sijaan on vääränlainen lähestymistapa.
Kokonaisuus vaikuttaa Gordionin solmulta, jolla tarkoitetaan ratkeamatonta ongelmaa vanhan kreikkalaisen tarinan mukaisesti.Vaikein kohta koskee luomutuotteen määritelmää.
Euroopan parlamentin pääneuvottelija Martin Häusling (Vihreät) sai kaksi vuotta sitten maatalousvaliokunnassa läpi tulkinnan, jonka mukaan luomutuotteiksi hyväksyttäisiin vain maaperässä kiinni kasvaneet kasvit. Tällainen yksipuolinen tulkinta lopettaisi kasvihuoneluomutuotannon Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Baltian kaltaisissa maissa, missä maaperä jäätyy talvisin.Olen vaikuttanut maatalousvaliokunnassa aktiivisesti siihen, että pohjoiset alueet saisivat poikkeuksen tähän ongelmalliseen määritelmään. Asia on huomattu, mutta ratkaisu uupuu edelleen. Ensin ehdotettiin 56 leveysasteeseen perustuvaa poikkeusta kasvihuonetuotannon mahdollistamiseksi pohjoisessa. Tämän lakipohjaa pidettiin kuitenkin heikkona. Myöhemmin sopiva määritelmä pohjoiselle alueelle löydettiin torjunta-aineita koskevasta lainsäädännöstä.
Nyt parlamenttia edustava Häusling komission tukemana kuitenkin vaatii, että 80 prosenttia käytettävästä maa-aineksesta tulisi olla peräisin samalta tilalta. Myös tämä ehdotus lopettaisi suurimmilta osin kasvihuoneluomutuotannon. Jatkamme vaikuttamista.
Luomuruoan suosio on ollut kasvussa. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei tuleva lainsäädäntö lisää kuluttajien luottamusta luomuun. EU:n komission olisi joko vedettävä pois esityksensä uudesta lainsäädännöstä, tai ratkaistava sen kriittiset kohdat. Jos solmu ei aukea, se täytyy halkaista. Luomuasetuksen tilanne on erityisen valitettava luomualan yrittäjille, jotka ovat jo joutuneet pidättelemään investointeja jatkuvan epävarmuuden vallitessa.Tilaa uutiskirjeeni tästä