Hannu Takkula
Euroopan parlamentin jäsen | Member of the European Parliament


In English

Kirjallinen kysymykseni Euroopan komissiolle koskien lihantuontia Brasiliasta


Julkaistu: keskiviikkona 5. huhtikuuta 2017
Brasilian lihatuotannon tilasta on paljastunut huolestuttavia piirteitä kuluneiden parin viikon aikana. Brasilian viranomaiset ovat väärentäneet lihan terveysstandardeihin liittyviä asiakirjoja ja median tietojen mukaan mädäntynyttä lihaa on pesty kemikaaleilla.

 

Tämä tapaus luo huolenaihetta monessa suhteessa:

 

1. Ensinnäkin EU:n oma valvontakoneisto ei havainnut rikkeitä, vaan tieto niistä saatiin median kautta. Aikooko komissio tutkia, miksi nämä puutteet jäivät havaitsematta ja miten voimme jatkossa paremmin turvata tuontilihan laadun?

 

2. Brasilia on mukana Mercosur-kauppaneuvotteluissa. Selvää kuitenkin on, että Mercosur sopimusta ei tehdä, ilman tuontilihan ottamista mukaan sopimukseen. Miten komissio aikoo ottaa tapauksen huomioon kauppaneuvotteluiden yhteydessä ja varmistaa, että viranomaisten toiminta Brasiliassa vasta kauppapsopimuksen edellyttämiä terveysstandardeja?

 

3. Lisäksi tahdon kysyä, miten jatkossa eurooppalaiselle kuluttajalle voidaan taata tieto siitä, että EU:n sisämarkkinoille tuotua lihaa ei ole pesty puhtaaksi erilaisilla kemikaaleilla? Kuinka voimme palauttaa luottamuksen siihen, että tuotu liha on EU:n terveysstandardien mukaista, kun Brasilian viranomaisilta saatu tieto ei toistaiseksi täytyä näitä kriteerejä?Tilaa uutiskirjeeni tästä